Primul mesaj trimis din spațiu direct pe un telefon obișnuit, prin satelit

de: Teodora Tudosie
18 03. 2020

Un startup a reușit pentru prima dată trimiterea unui mesaj de pe un satelit din spațiu către un telefon standard de pe Pământ.

Lynk a trimis, în premieră, un mesaj text obișnuit către un telefon aflat pe suprafața Pământului prin intermediul unui „turn de control” din spațiu. Susține că, prin această reușită, demonstrează că tehnologia prin care urmărește să ofere acoperire mobilă către toate persoanele de pe planetă, din orbită.

Echipa Lynk spune că a dezvoltat un software care „păcălește” telefonul obișnuit să se conecteze la un satelit care orbitează deasupra, ori de câte ori telefonul nu se află în raza unui turn celular obișnuit.

Compania vrea, în esență, să transforme toate telefoanele mobile existente în telefoane prin satelit, fără a fi nevoie de achiziții suplimentare din partea consumatorului. Astfel, în mod ideal, nu vei mai fi nevoit niciodată să treci prin zone fără semnal.

Ce înseamnă mesajul transmis prin satelit, la nivel mai mare

Startup-ul are planuri ambițioase, la scară mai largă. Scopul final al acestuia este să construiască o constelație alcătuită din mii de sateliți care să ofere conexiuni către oamenii de pe Pământ. Nu este vorba despre acoperire la internet (cum vrea să facă, de exemplu, SpaceX sau OneWeb), ci de semnal mobil pentru telefoanele obișnuite, prin intermediul sateliților.

„Nimeni din istoria umană nu a folosit un satelit pentru a trimite un mesaj direct pe un telefon mobil nemodificat de pe pământ”, a declarat Charles Miller, co-fondator și CEO al Lynk. Acesta mai menționează și că demonstrația este esențială pentru a permite companiei să continue dezvoltarea constelației.

„Cu sprijinul partenerilor noștri de rețea mobilă, nu există niciun motiv, din punct de vedere tactic, pentru care să nu putem implementa primele servicii globale până la sfârșitul anului ”, spune Miller.

Planul ar începe prin lansarea mini-sateliților Lynk. Fiecare cântărește 25 de kilograme și toți vor orbita la aproximativ 500 de kilometri înălțime.